"Български ВиК холдинг" с мащабна инициатива в цялата страна по повод 22 март - Световен ден на водата

Близо 3000 дръвчета засадиха ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД и ВиК оператори в страната по повод Световния ден на водата
Мащабната инициатива във връзка с 22 март е под наслов „Засаждане за чисти води“
 
Близо 3000 дръвчета в обслужвани от ВиК оператори терени на територията на цялата страна засадиха представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД и на водоснабдителните дружества. Инициативата е по повод Световния ден на водата, който се отбелязва днес – 22 март.
Ръководството на държавната компания – представител на отрасъл ВиК, в сътрудничество с ВиК операторите в структурата му, предприе организирането и осъществяването на мащабното начинание на национално ниво с цел да подкрепи и изведе на преден план важността и отговорността към опазването и съхранението на околната среда и наличните водни ресурси като безценен природен източник.
Старт на инициативата бе даден пред най-голямата помпена станция на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. София - „Опицвет“. На терените на обслужваните от дружеството пречиствателни и помпени станции започна засаждането на общо 200 дръвчета. Част от тях бяха посадени от председателя и членовете на Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ – инж. Лозко Лозев, Ирена Георгиева, Атанас Бояджиев, Владимир Бибов, управителя на ВиК София област инж. Росица Итова, служители и граждани. Със съвместни усилия и грижи бяха засадени различни видове дръвчета, като бе поет и ангажимент за грижата за растенията.
Председателят на УС и изпълнителен директор на холдинга инж. Лозко Лозев честити празника на всички ангажирани в отрасъла и значението на труда на всеки един от тях: „Честит Световен ден на водата и честита пролет. Благодаря за усърдната работа. Пожелавам на всички колеги дълги години да се радват на професионалните си успехи. Вярвам, че това съвместно усилие ще доведе до по-устойчива система за управление на водата в общностите за настоящите и бъдещите поколения“, каза той. Инж. Лозев добави, че увеличаването на зелените площи и насърчаването на подобен тип положителни практики е важна стъпка в опазването и поддържането на околната среда, което е и приоритет на „Български ВиК холдинг“.
„Водата, както знаете е живот, без вода няма живот. Доставянето ѝ е жизненонеобходимо за жителите не само в нашата страна, но и в световен мащаб.  Засаждането на дърветата е една страхотна инициатива, която ние, като дружество, приветстваме“, каза управителят на „Водоснабдяване и канализация“ – София Росица Итова. 
Владимир Бибов също честити Световния ден на водата и подчерта, че тази национална кауза постигна своя успех благодарение на доброто сътрудничество и координация между „Български ВиК холдинг“ ЕАД и Министерство на земеделието, чиито структури са осигурили фиданките. „Приветстваме всички инициативи в цялата страна по повод Световния ден на водата и апелираме всички от сектора да продължават да работят с хъс и мотивация, за да имаме възможността за равен достъп до по-чисти води, както е и мотото на нашата инициатива днес, а именно „Засаждане за чисти води“, коментира Бибов.
В ход е съвместната кампания по посаждане на растенията и в обслужваните от други водоснабдителни дружества територии в страната.
„Водоснабдяване и канализация“ ЕАД Бургас започна засаждането на 150 дръвчета в свои обекти в общините Айтос, Равда, Поморие, Созопол, Средец, Бургас и Ахелой. 100 растения от вида червен дъб и див кестен садят служители на ВиК Благоевград. В санитарно-охранителните зони на съоръжения на ВиК Варна се засаждат общо 200 фиданки – 60 акации, 60 обикновени явора, 40 гледичии и 40 ореха. ВиК Видин сади 50 американски червени дъба в района на помпена станция в непосредствена близост до гр. Видин.
100 са растенията, които се посаждат около обслужваните от  ВиК Габрово язовир „Христо Смирненски“, пречиствателни и помпени станции на територията на Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна.  Това са 71 червени дъб, 22 туи и 7 брези.
Новите насаждения – обикновен бор и акация, в помпени станции или в дворовете на районните управления на ВиК Добрич са 100. Други 80 фиданки в района на 3 помпени станции и един напорен водоем посаждат служители на „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД – Разград. 100 нови сребристи смърча се засаждат в близост до двете обслужвани от ВиК Кърджали пречиствателни станции за отпадъчни води – Кърджали и Момчилград.
От „Кюстендилска вода“ ЕООД – Кюстендил ще бъдат посадени между 50 и 100 фиданки в близост до различни негови обекти, за които се прецени, че има оптимални условия за развитие на младите дръвчета.
Нови 100 растения се засаждат около пречиствателните станции за отпадъчни води на Ловеч, Луковит и Ябланица. ВиК Монтана посажда 40 кестена, 102 бора и 20 тополи в района на хидровъзел „Среченска бара“ и Пречиствателна станция за отпадъчни води – Монтана. Служители на ВиК ЕООД Пазарджик садят 150 дръвчета, на ВиК Перник - други 200 фиданки, а още 120 засаждат работниците във ВиК Пловдив.
200 медоносни и широколистни дръвчета се засаждат от ВиК Силистра в общински терени и в санитарно-охранителни зони на обслужвани от дружеството водоизточници и съоръжения.
„Водоснабдяване и канализация“ ООД Сливен осигури общо 160 растения. 100 от тях се садят около съоръжения в землището на с. Новачево, община Сливен, и по 30 – в  общините Котел и Шивачево.
101 явора засажда ВиК ООД Търговище в санитарно-охранителните зони на стопанисвани от него съоръжения. 125 фиданки са фиданките, които посаждат служители на ВиК ООД Шумен, а работници на ВиК Ямбол посадиха 80 дръвчета.
Засаждането на дръвчетата е от съществено значение за водния цикъл, за качеството и количеството на водите. Данните от практиката показват, че увеличаването на зелените площи и насърчаването на подобен тип дейности е предпоставка за намаляване на наводненията, балансиране на речните потоци, осигуряване на по-добро качество на водата, с по-малко утайки и по-малко замърсители, в сравнение с други водосбори, където липсват дървета.
С тази и други свои дейности и инициативи „Български ВиК холдинг“ ЕАД ще продължава своя ангажимент да работи в подкрепа на отрасъл „Водоснабдяване и канализация“, с цел подобряване на услугите и качеството на водата, както и постигане на дълготрайни резултати.
Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март. Датата е обявена от Общото събрание на ООН през 1993 г. и от тогава се чества с различни инициативи по целия свят. Тази година мотото на ООН е „Вода за мир“, мотивирано от значението и приноса на водния ресурс като безценен природен източник, жизненоважен за опазването на околната среда и живота.
Как премина събитието може да видите тук: