ВиК Холдингът алармира депутатите за критично високите сметки за ток на ВиК операторите

Ръководството на „Българския ВиК Холдинг” алармира депутатите за проблемите на ВиК операторите във връзка с рекордно повишените цени на електроенергията на свободния пазар. Тази ситуация и критично високите разходи за електроенергия на ВиК операторите за месеците юли и август 2021 г. изчерпват рязко финансовите им резерви, предупредиха Ася Стоянова – председател на УС на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД,  Ивайло Ванков – зам.-председател на УС на ВиК Холдинга, Николай Ганев - зам.-председател на Надзорния съвет на ВиК Холдинга, Десислава Чалъмова – началник отдел „Бизнес стандарти и процеси, планиране и мониторинг” във ВиК Холдинга пред временната парламентарна комисия по ревизията на управлението на ГЕРБ в парламента, оглавявана от Мая Манолова.
На днешното си заседание Комисията по ревизията се зае с цената на промишления ток. Пред  временната парламентарна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия , дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 г. беше изслушано ръководството на Българската независима енергийна борса, представители на работодателските организации и синдикатите, БЕХ, ЕСО, НЕК, АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица-Изток” 2, „Български ВиК Холдинг”  и др.
Ръководството на „Български ВиК Холдинг” представи открито пред депутатите проблема. Сметките за електроенергия на ВиК операторите скачат между два и три пъти за месец юли, очакват се рекордно високи фактури и за август, предупредиха от ВиК Холдинга. Експертите припомниха, че ВиК операторите купуват електроенергия на свободния пазар, а цената на водата за крайните клиенти е регулирана.
Председателят на временната парламентарна комисия Мая Манолова изрази притеснението си за цените на ВиК услугите в създалата се ситуация.