ВиК холдингът се включи в международна конференция за загубите на вода

Изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ и експерти от Холдинга се включиха в Десетата международна конференция "Намаляване на загубите на вода във водоснабдителните системи", която се организира от Българската асоциация по водите (БАВ). Двудневният форум започна днес в Слънчев бряг.
„Най-големият проблем на нашия отрасъл са загубите. Със създаването на Холдинга намаляването на загубите е задача №1 – да помогнем на дружествата да намалят загубите в най-кратки срокове. ВиК операторите у нас употребяват над 600 гигавата електроенергия годишно – това е около 1% от вътрешното потребление на страната. При някои ВиК-та този разход е 40% от оперативните им разходи. Цената на електроенергията през последните месеци се увеличи двойно и тройно. Ако за водоснабдяване се употребяват около 50% от употребяваната енергия, то 14% от оперативните разходи няма как да бъдат възстановени. Ако общите загубите на вода – физически и търговски, се понижат с 20%, то 1 млн. ще бъдат спестени от всеки оператор в Холдинга. Имаме 22 оператора, представете си какво прави това на годишна база. Изготвяме реалистична програма за намаляване на загубите на вода“, заяви Илиян Илиев при откриването на конференцията.
Експерти на ВиК Холдинга изнесоха презентация, в която представиха перспективите и потенциала за намаляване на загубите на вода.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и шефът на КЕВР Иван Иванов изпратиха поздравителни адреси до участниците в конференцията.
Експерти обсъждаха въпроси, свързани с необходимостта от намаляване на загубите на вода, как да се случи това, както и как мерките да бъдат ресурсно обезпечени.
В рамките на утрешния ден ще бъдат представени иновативни технологии. Водещи фирми и изследователи ще презентират свои решения.
Ще се обсъдят и въпросите за реалните и търговските загуби на вода.