Консолидацията на общините е един от вариантите за подобряване на качеството на водата и спирането на водните режими в област Монтана

Това обобщиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и инж. Лозко Лозев от "Български ВиК холдинг" на работна среща в Монтана с участието на областния управител Ивайло Антонов, кметове и представители на общините от областта, народни представители от региона и членове на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.
Министър Цеков коментира и новия проектозакон за ВиК и ценообразуването на водата. Той подчерта, че нуждите от инвестиции в сектора са огромни. Заради липсата на консолидация и единен ВиК оператор в област Монтана вече два програмни периода не е имало възможност за инвестиции за модернизация на мрежата с евросредства. „Консолидацията на общините е един от вариантите за подобряване на качеството на водата и спирането на водните режими, но имаме съпротива от общините, които имат достъп до евтина питейна вода, която подават по гравитачен път“, посочи министърът.
Над 85 млн. лв. ще бъдат отпуснати на общините в област Монтана от бюджета за изпълнение на инфраструктурни обекти в региона. Подадени са 48 проекта, сред които ремонт на водоснабдителната система на Лом за над 17 млн. лв. Министърът информира, че от края на тази седмица започва подписването на споразумения с общините, които изпълняват условията – имат валидни и влезли в сила разрешения за строеж, виза за проектиране или становище на главен архитект при инженеринг.