Министър Комитова и ВиК Холдингът със спешен план за спасяването на водния проект на Добрич

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и ръководството на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД набелязаха спешни мерки за спасяването на водния проект на област Добрич. Собствеността на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в курортен комплекс „Албена“ е ключът към инвестиция за над 113 млн. лв., стана ясно на среща в МРРБ между министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова, изпълнителния директор на „Албена“ АД Красимир Станев, изпълнителния директор на Български ВиК холдинг Илия Илиев, председателя на Надзорния съвет на холдинга Николай Цонев, управителя на ВиК – Добрич Тодор Гигински, кмета на община Балчик Николай Ангелов, областния управител на Добрич Васил Карапанчев. В работното съвещание участваха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, както и съветниците на регионалния министър Николай Ганев, Атанас Паскалев и експерти.
Срещата беше свикана в опит да бъде спасена инвестиция от над 113 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването, отвеждането и пречистването на отпадъчните води в област Добрич. По време на работната среща бяха обсъдени възможностите пречиствателната станция за отпадъчни води на „Албена“ АД отново да стане публична собственост на община Балчик, така че да може да се управлява от ВиК Асоциацията в област Добрич. ПСОВ-Албена обслужва както курортния комплекс, така и две населени места с туристическси поминък - Кранево и Оброчище. Към момента станцията е частна собственост на курортното дружество, което поставя под риск целия проект за област Добрич. Изпълнението на проекта може да стане факт с европейско финансиране само, ако се инвестира в публична собственост.
Проектът предвижда инвестиции в изграждане и реконструкция на ВиК мрежи, помпени станции и пречиствателни съоръжения в общините Добрич, Каварна и Балчик. Включено е и модернизиране на пречиствателните станции за отпадъчни води в Албена, Каварна и Балчик, включително с изграждане на нови колектори за дълбоководно заустване, което ще гарантира чистотата на морската вода в района. 
ВиК-Добрич вече е подало документите за кандидатстване по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. за финасиране на изпълнението на  „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич“, но собствеността на пречиствателната станция в к.к. „Албена“ е пречка пред отпускането на средствата от ЕС.
„Проблемите с водоснабдяването на област Добрич са сериозни. В момента имаме възможност да инвестираме сериозни безвъзмездни средства, подкрепяйки цялата област. Имаме шанс да модернизираме и северните ни Черноморски курорти“, заяви министър арх. Виолета Комитова. 
На срещата бе договорено да бъде създадена комисия от експерти, която в най-кратки срокове да направи проверка на място и да изготви балансирано решение за бъдещето на пречиствателната станция, което е изгодно за всички засегнати страни. Целта е в спешен порядък проектът на ВиК – Добрич да получили „зелена светлина“ за реализация.