ПОЗИЦИЯ на "Български ВиК холдинг" относно предупреждение на ЕНЕРГО-ПРО за прекъсване на електроснабдяването на ВиК-Видин

Във връзка с разпространена от ЕНЕРГО-ПРО информация до медиите за предстоящо спиране от 6 декември 2021 г. на доставката на електроенергия към „ВиК Видин“ ЕООД заради дълг от 515 000 лв., ви уведомяваме, че Управителният съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД проведе разговори с регионалния представител на ЕНЕРГО-ПРО и постигнахме споразумение за отлагане на спирането на електроподаването към „ВиК-Видин“ ЕООД.
     "Водоснабдяване и канализация-Видин“ ЕООД кандидатства пред „Български ВиК холдинг“ ЕАД за финансиране на търговски заем.
     Управителният съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД изразява отново своята загриженост, че сметките за електроенергия за целия ВиК сектор през последната половин година надвишават приходите за услугата, инкасирани във ВиК дружествата.
     Ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД съвместно с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, представители на Асоциацията на ВиК операторите, на синдикатите и на КЕВР търсят решения за спешни мерки и актуализиране на цената на водата, която не отразява реалното състояние на пазара.
     Ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД взима всички мерки, за да подпомогне ВиК сектора.  
     Разчитаме КЕВР да вземе спешни мерки, тъй като секторът е изправен пред фалит.
     Както е публично известно, от август 2021 г. насам цената на електроенергията за промишлеността скочи до рекордни стойности, като в момента голяма част от ВиК дружествата получават тройно по-високи фактури за електроенергия. Убедени сме, че обществото ни е обединено в едно – гражданите, особено в ситуация на пандемия, не могат да останат без водоподаване и чиста питейна вода.
      Към момента "Водоснабдяване и канализация-Видин“ ЕООД и още 22 ВиК дружества в страната са в групата на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството.