Ще подобряват ВиК мрежата у нас с около 600 млн. лева

Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще разполага с около 600 млн. лв. безвъзмездни средства за подобряване на водната инфраструктура в страната по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от ведосмството. 
Освен това днес по време на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова заяви, че ще направи предложение пред Министерски съвет проектът на Столична община за изграждане, доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни мрежи и пречиствателни станции за отпадъчни води в населени места между 2 и 10 хил. еквивалент жители да бъде включен за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост.
По предложение на министър Комитова за отстраняване на забележките и внасяне на коригирания проект в плана ще работят съвместно експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Столична община и Български ВиК холдинг ЕАД.
"Проектите са важни за хората в малките населени места, които от години чакат изграждане на канализационни и водопроводни системи. Но е важно ние също да подадем проекти в плана, които да бъдат одобрени и финансирани, а не връщани", подчерта министър Комитова. Тя добави, че при встъпването си на поста служебното правителство е заварило четири поправки по плана след забележки от страна на ЕК. В момента се отстраняват констатираните слабости, и се предлагат работещи проекти, съобразени с изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост, "зелената сделка" и правилата на Комисията. 
Комитова информира, че страната ни има възможност да внесе повече проекти по плана, които, ако са добри и отговарят на всички изисквания, могат да бъдат финансирани. Така ще се гарантира, че имаме достатъчна проектна готовност и, ако един проект бъде отхвърлен, ще се финансира  друг.
Тя напомни, че нуждите в отрасъл ВиК са за няколко десетки милиарда лева и в много региони на страната трябват спешни мерки.
Автор: Елена Кирчева 
вторник, 01. юни 2021 - 17:48
Линк: Ще подобряват ВиК мрежата у нас с около 600 млн. лева | Банкеръ (banker.bg)