Над 500 млн. лв. ще бъдат инвестициите в област Варна през следващите години

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на работна среща във Варна с участието на инж. Лозко Лозев от "Български ВиК холдинг", областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева, кметове от региона и депутати.
По време на срещата министърът информира, че в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет са включени 100 проекта на общини от област Варна за 387 млн. лв. за трите години, в които ще се изпълнява капиталовата програма за общините с финансиране от държавния бюджет. Освен ресурса от капиталовата програма, община Варна има гарантирани 53 млн. лв., ако подаде проекти по Програма „Развитие на регионите“, а 130 млн. лв. ще бъдат инвестирани по Програма „Околна среда“ и Плана за възстановяване и устойчивост с помощта на "Български ВиК холдинг" ЕАД, стана ясно в хода на разговора.
В срещата се включи и председателят на Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД инж. Лозко Лозев, който обясни, че по Програма „Околна среда“ и по Плана за възстановяване и устойчивост ще се вложат средства за ВиК инфраструктура през следващите 3 до 6 години. С 50 млн. лв. ще се ремонтира и изгражда ВиК мрежата в общините Девня и Долни Чифлик.
По отношение на изграждането на водния цикъл на Варна инж. Лозев информира, че бенефициент е ВиК - Варна и от 150 млн. лв. по първа фаза са построени ВиК инфраструктура и съоръжения за около 95 млн. лв. Вторият етап трябва да приключи до края на 2026 г., като става въпрос за подмяна на съоръжения.
„Надявам се да има добра комуникация между ВиК - Варна и общината, за да изпълним в срок предвидените дейностите“, коментира още инж. Лозев и заяви, че контролът ще бъде засилен. 
В края на срещата регионалният министър беше категоричен, че е удовлетворен от разговора, който е част от кампания на МРРБ за срещи на областно ниво с кметове и народни представители, „защото посещенията на място са повод да си поговорим за локалните проблеми и техните решения. Кметовете може да се обръщат към мен и екипа ми за всеки казус“, заключи Андрей Цеков.