Позиция относно посещение на кандидат-депутати в ПСПВ-Шумен

Във връзка с публикувано в медии съобщение след посещение на кандидат-депутати в новоизграждащата се Пречиствателна станция за питейни води в гр. Шумен, отбелязано с отличителни знаци на публикациите като част от предизборната кампания: „Купуването и продаването на гласове е престъпление! Пресцентър на ГЕРБ – СДС“, сме длъжни да внесем следните уточнения в обществен интерес:
В разпространеното от Пресцентър на ГЕРБ-СДС съобщение се твърди: „Повече от 40 години никой не направи нищо, за да реши проблема с качеството на питейната вода на шуменци. Ние от ГЕРБ сме тези, които започнахме от нищото и осигурихме безпрецедентни по размер инвестиции за ВиК сектора в област Шумен“.
В интерес на фактите искаме да напомним на кандидат-депутатите от ГЕРБ-СДС, че ПП ГЕРБ управлява България в рамките на два непълни и един пълен парламентарни мандата. При добро желание от страна на посочената партия изграждането на ПСПВ за шуменци би могла да е факт още в рамките на първия мандат на управление на ПП ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, т.е. – преди повече от 10 г.
Призоваваме кандидат-депутати да не използват трупани с години и нерешени (включително с тяхното действие или бездействие) проблеми, за да извличат политически дивиденти днес.
Проектите за ПСПВ-гр. Шумен и за реконструкция на довеждащия и остарял водопровод от яз. Тича са плод на работата на експерти, вероятно с различни политически симпатии. Не е коректно към труда им за решаване на сериозните проблеми на водопреносната мрежа на областния център Шумен и прилежащите селища, да се приписват заслуги на политическа коалиция за целите на предизборната кампания за вота за Народно събрание на 14.11.2021 г.  
Проектът за ПСПВ – гр. Шумен е разработен в последните няколко години от експерти. За ПСПВ-Шумен имаше готов работен проект, по който от ВиК-Шумен като възложител и обединение „Кристална вода“ като изпълнител, в момента работят. Строителството на площадката започна през октомври 2020 г. Към момента изцяло е приключен грубият строеж на контактен резервоар, на помпена станция на изход на ПСПВ, изравнителна ТОВ, готова е сграда отводняване, напълно готова е хлораторната станция и административно-лабораторния корпус. Проектът за ПСПВ-Шумен е на стойност 21 млн. лв., средствата са осигурени по Оперативна програма „Околна среда“. Пречиствателната станция за питейни води ще заработи през пролетта на 2022 г. Тя трябва да реши проблема с повишените стойности на показател „мътност“ в питейната вода на шуменци.  
Проектът за инженеринг за реконструкция на довеждащия водопровод от яз. „Тича“ е на стойност 67, 6 млн. лв. През февруари 2021 г. са подписани договорите с две строителни фирми, които спечелиха проектите за инженеринг. Те имат ангажимент да изработят работните проекти за трасето, което е 22 км – довеждащ водопровод от яз. Тича до гр. Шумен. С реализирането на проекта ще се намалят чувствително загубите на вода и ще се осигури надеждно водоснабдяване за гр. Шумен.
Подобряване условията за качество на живот на българските граждани, включително и с инвестиции за модернизиране на наличната ВиК мрежа, е дело на всяко едно правителство. Гражданите с право искат по-качествени услуги срещу данъците, които плащат. Нека уважаваме правото на гражданите да получат качествена услуга и работата на експертите за реализирането й. Предизборната кампания ще приключи след по-малко от месец, а изопачаването на фактите не е в полза на никой.
„ВиК – Шумен“ ООД е дъщерно дружество на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството. 51% от капитала на „ВиК – Шумен“ ООД е собственост на "Български ВиК холдинг" ЕАД, 49% - на общините Велики Преслав (4%), Венец (2%), Върбица (3%), Хитрино (2%), Каолиново (3%), Каспичан (3%), Никола Козлево (2%), Нови пазар (5%), Смядово (2%), Шумен (23%).