20 специалисти от 3 ВиК дружества отстраниха аварията в Хасково с 500-килограмова тръба

Голямата авария в Хасково, която остави почти целия град и още 6 населени места без вода, беше отстранена с дълга 2 метра и тежаща около 500 кг чугунена тръба с диаметър DN700.
20 специалисти от три ВиК дружества – Хасково, Бургас и Стара Загора впрегнаха усилия, за да решат проблема и да възстановят водоснабдяването на населението. Операцията отне 36 часа. И трите ВиК оператора са част от „Български ВиК холдинг“ ЕАД, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството. 
Тежката авария възниква около 14 часа на 21 септември при пускането на помпена станция „Ябълково”, която е била временно спряна заради планов ремонт на EVN. Заради високото налягане на водата и дългата експлоатация на тръбата пропада бетонен опорен блок, а водата компрометира гуменото уплътнение между големите чугунените тръби. Аварията се случва под земята. Техническите екипи на ВиК-Хасково веднага започват работа. Пристигат багери и кранове, започват да копаят, за да стигнат до авариралия участък. Разкриването до тръбата отнема 4 часа. Така към 18 часа на 21 септември специалистите вече стигат до тръбата и имат яснота какъв е проблемът. Установяват, че сами не могат да се справят, защото компрометираната тръба е с много рядко фи и материал. Управителят на ВиК-Хасково Борис Бусаров започва да прозвънява доставчиците, с които водното дружество работи, както и други снабдители, но никой няма налична търсената такъв вид голяма тръба. Компаниите разполагат с тръби фи 600 и фи 800, които в случая не вършат работа.
Управителят на Вик-Хасково информира Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД за ситуацията. Изпълнителният директор на ВиК Холдинга Илиян Илиев се свързва бързо с управителите на близките водни дружества, които са част от БВиКХ с молба да проверят максимално бързо какви резервни части имат на склад. Така към 23 часа става ясно, че в Бургас имат точната резервна тръба с нужния диаметър и размер. Управителите на ВиК-Хасково и Бургас – Борис Бусаров и Ганчо Тенев се разбират бързо за организацията как да пренесат тръбата и още резервни части, нужни за ремонта на авариралия участък в Хасково. Управителят на ВиК-Стара Загора инж. Румен Райков праща технически екип. Най-забавящото в случая е товаренето и разтоварването на тежките резервни части, за които се използва специализирана техника. Търсената тръба DN700 е дълга 2 метра и тежи около 500 кг. Освен нея в тежкотоварния бус в Бургас са качени още една тръба дъга, муфи, скоби, болтове и др. – тежащи допълнително още 1,5 т.
Бусът с 2 тона резервни части потегля рано сутринта на 22 септември от морския град. Заради специфичния товар се движи бавно и по обяд пристига в Хасково. През това време, още в 6 часа сутринта, аварийните екипи на ВиК-Хасково заедно с пратените от Вик-Бургас и ВиК-Стара Загора допълнителни технически екипи вече работят на мястото на аварията. Специалистите от Града на Богородица демонтират авариралите части от 6 до 12 часа в Деня на Независимостта. С пристигането на резервните части екипите от 3-те ВиК дружества се захващат с напасването на тръбите, което продължава от 12 ч. до 21 часа. А от 21 ч. до 1,30 ч. през нощта аварийните екипи извършват монтажа. Специалистите от Бургас и Стара Загора имат опит с такъв вид тръби и затова те се захващат с монтажа. В Хасково само това трасе от цялата водопроводна мрежа на града е изградено с този вид тръби и за първи път аварира.
Така с общи усилия аварията е отстранена, а водоподаването е възстановено към 2 ч. на 23 септември – преди обещания от управата на ВиК-Хасково краен срок – до сутринта.
Сега на дневен ред в града е темата става ли за пиене водата. Три водоноски бяха обеззаразени, дезинфекцирани и разположени на различни места в града. Очаква се утре още водоноски да бъдат поставени на допълнителни локации. Препоръката на Районната здравна инспекция е водата да не се използва за пиене и готвене поне до началото на октомври, когато постоянният мониторинг на водата в Хасково ще покаже дали всички показатели са в норма. РЗИ предупреди, че заради аварията има риск от повишаване на нивата на уран във водата.